Najít správné profesionály je klíčem k úspěchu

31. 1. 2022

aktuality ze skupiny

Jak se hledají profesionálové?

„Nejsou lidi“ je hláška z jednoho známého českého filmu. A je to také realita dnešních dnů v našich firmách i na českém trhu práce, kde aktuálně chybí kolem 120 tisíc zaměstnanců. Skupině FWG atlantiso se však i v této době daří dále růst a zaměstnávat stále více kvalitních profesionálů. Co za naším úspěchem stojí, vysvětluje v rozhovoru CHRO (Chief Human Resources Offficer) skupiny FWG Aleš Demjan. 

Co v praxi znamená, že nejsou lidé? 

Nastoupil jsem do FWG v červnu 2021 a od té doby je hlavní součástí mé práce vyhledávání kandidátů a jejich nábory do našich firem. Střídavě máme otevřeno 15 až 20 pozic, od těch základních až po vysoký management.  

A mohu říct, že se nám daří. Měsíčně k nám nastupuje kolem pěti lidí, což je hezké číslo. Za poslední půlrok nastoupilo 25 nových pracovníků, většina z nich na nově vytvořené pozice. 

Odkud se tato otevřená místa berou?

Vznikají především v důsledku růstu našich firem. Příkladem je VICOM, přední obchodník s českými a zahraničními víny, kam se nám podařilo v jedné chvíli nabrat obchodní tým o třech lidech. Považuji to za velký úspěch s přihlédnutím k náročnosti obchodování v segmentu HORECA (hotelnictví a různé druhy gastronomických provozů – pozn. red.) v době covidu.  

Jaké jsou nejčastěji obsazované pozice?

To je na mé práci asi nejzajímavější. Jde o nejrůznější pozice napříč obory: od operátorů call center, kuchařů, skladníků, řidičů až po nejvyšší management.  

Kolik z nově nastupujících zůstává?

I přes kvalitně provedený výběr a naši snahu uchazečům co nejvíce přiblížit konkrétní náplň jejich práce, se občas stane, že si to tzv. „nesedne“ nebo že se objeví další ještě lákavější nabídka, než byla ta naše.  

Potvrzuje se nám, že pro mnohé z kandidátů je často účast na výběrových řízeních do jiných firem způsobem, jak si polepšit u stávajících zaměstnavatelů. Ale u většiny uchazečů je to tak, že si vybírají současně z několika atraktivních nabídek.   

Jak dokážete takové uchazeče přesvědčit, aby se rozhodli pracovat právě pro naši společnost?

Vždy záleží na konkrétní motivaci daného člověka. Někdo upřednostňuje možnost dalšího postupu, jiný výši platu, další se zajímá o firemní kulturu. Obecně ale mohu říci, že pracujeme na vytvoření pracovního prostředí, které umožňuje vysoký výkon s nadstandardním finančním ohodnocením, a zároveň nabízíme smysluplnou a naplňující činnost. Samozřejmostí je podpora dobrých mezilidských vztahů.  

Kolik lidí z firem odchází? Jakou máme fluktuaci?

Fluktuace je číslo, které počítáme z více pohledů. Někdy lidé odcházejí, protože se rozcházejí naše představy a hodnoty, jindy jim končí kontrakt a chtějí se posunout jinam, odcházejí na mateřskou atd. Je tedy otázka, na jakou fluktuaci se ptáte. Vždy nás však velmi mrzí odchody těch, kteří mají znalosti a zkušenosti. K přesným statistikám se teprve dopracovávám, ale přibližné číslo těch, kteří odcházejí z jakéhokoliv důvodu, je nyní kolem 10 % ročně.   

Je to dobré číslo? 

Je srovnatelné s jinými firmami na trhu. Není ani dobré, ani špatné. Ale sledovat jej musíme. Měří nám, jak jsme na tom s firemním prostředím, výší odměn i schopností zaujmout a stabilizovat ty, kteří pro nás pracují. 

Kolik stojí nábor nového člověka?

Když řeknu, že nábor jednoho specialisty nás přijde na 100 až 200 tisíc korun, u manažerských pozic více, bude se to zdát hodně. Ale počítejte se mnou: inzerce, čas spojený s výběrem, pohovory, hodnocení kandidátů, příprava smluv, zaučení, ztráta produkce těch, kteří nově příchozí zaučují… U některých pozic k tomu patří i poplatky agenturám a další náklady. Přijímání nových kandidátů není levnou záležitostí. 

Dají se nábory zlevnit?

Ano. Nejdůležitější je postarat se o to, aby nám neodcházeli lidé, které si chceme udržet, péče o spokojenost našich zaměstnanců je pro nás na předním místě.  

Dále jde o hledání efektivnějších zdrojů kandidátů a minimalizaci spolupráce s agenturami. Jedním z nástrojů je doporučení současných zaměstnanců. 

Jak to funguje?

Pokud někdo přijde s tím, že má ve svém okolí někoho šikovného, kdo se hodí na některou z otevřených pozic, a skutečně tohoto člověka přijmeme, dostane zaměstnanec za doporučení odměnu. Díky doporučení máme jistotu, že ti, co nastupují, jsou kvalitní lidé. A za to si zaměstnanec zaslouží odměnu, která se aktuálně pohybuje ve výši 5 až 20 tisíc korun podle pozice.  

Tento program jsme spustili teprve před třemi měsíci a už nám na doporučení přišlo sedm kandidátů, v současné chvíli máme čtyři z nich ve finálním kole vyjednávání. 

Jaké jsou podle vás výhledy do budoucna? 

Jsem optimista. Co se počtu otevřených pozic týká, bude to i v roce 2022 u nás ve skupině zhruba stejné, tedy 15 až 20 současně otevřených pozic. Na trhu práce budou zřejmě i nadále růst nároky uchazečů na mzdu, na kulturu ve firmě, na způsob komunikace, a bude růst i poptávka po schopných uchazečích ze stran firem. Optimistou jsem i vzhledem k tomu, jak kvalitní kandidáty a jak rychle se nám podařilo najít.